Proteinová depozita

Informace >> Články o čočkách >> Proteinová depozita

Proteinová depozita vznikají denaturací bílkovin obsažených v slzném filmu (lysozym, albumin, globulin). Bílkoviny se během nošení volně váží k povrchu čočky. Tyto vazby jsou silnější především u ionogenních materiálů, které obsahují elektricky nabité částice. Při nedokonalém čištění dochází k denaturaci bílkovin, neboli rozkladu a z volné vazby se stává vazba nevratná. Proto je neionogenní a hladký charakter povrchu čoček je základním předpokladem zamezení vzniku proteinových usazenin. Bílkovinná depozita tvoří na povrchu kontaktní čočky tvrdé chuchvalce, které mohou způsobovat mechanické dráždění oka. Dráždění povrchu oka může být příčinou subjektivních potíží, snížené propustnosti pro kyslík a následného zhoršení zásobení předního segmentu oka kyslíkem. Následkem nedostatečného okysličení pak může vzniknout edém rohovky a vaskularizace rohovkového limbu. Tato problematika se týká jak tvarově stálých, tak i měkkých kontaktních čoček.




Tento web používá soubory cookies, aby pro Vás byl nákup kontaktních čoček a roztoků jednodušší a přehlednější. Používáním našich stránek souhlasíte s používáním cookies. Více informací zde! OK